Benchmarking og potentialescreening, der styrker økonomien på den enkelte landbrugsbedrift

Benchmarking og potentialescreening, der styrker økonomien på den enkelte landbrugsbedrift - SEGES Projektsitet

Projektets formål er at styrke økonomien på landbrugsbedrifterne ved, at den enkelte landmand hurtigt og let, på et solidt datagrundlag, kan foretage benchmarking og potentialescreening, der sikrer grundlaget for at træffe beslutning om forandringer, der kan styrke økonomien på bedriften.

Landbrugsbedrifterne har specielt i disse år et stort behov for at udnytte deres potentiale så godt som overhovedet muligt. Det sikres derfor, at landmændene let og hurtigt kan foretage benchmarking og potentialescreening med udgangspunkt i et veldokumenteret, solidt og opdateret datagrundlag, som gør det muligt at sammenligne egen bedrifts økonomiske resultater med andre bedrifter.

De mange nye kortperiodiske data gør det interessant løbende at foretage en intern benchmarking på bedriften. Derfor udarbejdes der en struktur for intern benchmarking på baggrund af kortperiodiske data, og i forlængelse af dette udarbejdes en prototype på et værktøj til intern benchmarking.

Deltagelse i en international benchmarking gør det muligt at følge med i og lade sig inspirere af, hvordan andre landes landmænd præsterer økonomisk og produktionsmæssigt. Resultaterne formidles til landmændene m.fl. via forskellige formidlingskanaler, som sikrer stor udbredelse.

Effekten er, at projektet bidrager til at styrke økonomien på landbrugsbedrifterne. Forventningen er, at den nye viden, der opnås gennem projektets aktiviteter, forbedrer det gennemsnitlige økonomiske resultat med 5-10 pct. på de bedrifter, der aktivt anvender projektets resultater i optimering og strategisk udvikling af bedriften.

Artikel bragt i Magasinet Kvæg nr 6. Artiklen giver mælkeproducenter indsigt i, hvordan Business Check kan bruges til at sammenligne egne resultater med sammenlignelige bedrifter, og dermed se de største potentialer for forbedring.
Hvordan udvikler din virksomhed sig i sammenligning med andres?
Business Check er nu tilgængelig i regnskabsdatabanken i en foreløbig udgave.
Business Check Slagtekyllinger 2018 Tal og grafer - Med driftsgrensanalyser for slagetkyllinger og salgafgrøder for slagtekyllingproducenter.
Business Check Kvæg 2018 Tal og grafer - Med driftsgrensanalyser for mælk, grovfoder og salgsafgrøderpå kvægbrug.
Få overblik over resultaterne i de forskellige driftsgrene og brug Fraktilanalysen og Business Check-regnearket til at udpege forbedringspotentialer på din bedrift – måske sammen med din erfagruppe.
Business Check Planteproduktion 2018 Tal og grafer - Med driftsgrensanalyser for salgsafgrøder, stivelseskartofler og fabriksroer.
Business Check Svineproduktion 2018 Tal og grafer - Med driftsgrensanalyser for slagtekalve samt salgsafgrøder for slagtekalveproducenter.
Business Check Svineproduktion 2018 Tal og grafer - Med driftsgrensanalyser for sohold og produktion af slagtesvin.
Svineproducent og planteavler Claudi Lange fra Følle på Djursland har brugt Business Check i mange år. Faktisk kan han slet ikke undvære det. For ham betyder det årlige Business Check, at man kan gøre status og se, hvordan det foregående år er gået.
Busines VEJLEDNING – med nøgletal og begreber er revideret med de ændringer, der er sket i forbindelse med udgivelsen af Business Check 2018.
Dokumentation af facebookopslag og videoklip.
Dobbelt kindhest til dansk planteproduktion med regnfuldt efterår 2017 og tørke i 2018.
Resultater i grovfoderproduktionen 2018 fra Business Check.
Hvordan var grovfoderudbytterne i 2018 sammenlignet med gennemsnittet i perioden 2015-2017?
Økonomien i svineproduktion i 2018 i hovedtræk med enkelte analyser.
"Artikel med interview af mælkeproducent Ole Larsen om brugen og glæden ved Business Check - Artikel bringes i KVÆGNYT i januar 2020.
Maskinomkostningerne fordelt på driftsform, driftsgrene og jordbonitet, og sammenlignet med 2017
Hvad er fraktilanalyse - med historik, og hvilken værdi bibringer det landmanden?
Kendetegn ved omkostningsarterne indenfor kornproduktion i 2018 og udviklingen fra 2017 til 2018.
Podcast om brug af business check.
Regnearket er klar til brug med dataanalyser på baggrund af de årsrapporter for 2018, der indgår i regnskabsdatabasen pr. 14. juni 2019. Regnearket anvendes til analyse og benchmarking af økonomi og udbytter i markbruget.
Hvor meget indtjening er der i 2018 til betaling af jordlejen ved produktion af korn, frø og raps, også set ift. 2017?
Artikel om mulighed for at benchmarke bedriftens resultater og bl.a. sætte fokus på produktionsomkostningerne til grovfoder – og hvor de kan sænkes.
Analyse af økonomien i mælkeproduktion i 2018, med fokus på størrelsesøkonomi, driftsform og finansielle omkostninger. Hvilket giver samlet overblik over ens økonomiske situation i relation til andre mælkeproducenter.
Hvordan var udbytterne og afgrødefordelingen i 2018 sammenlignet med 2017?
Business Check hæfterne bliver offentliggjort i løbet af maj og juni 2019.
Der er mange muligheder gemt i øget brug af intern benchmarking. Især hvis man vælger at tage et kritisk og ærligt tjek af sine egne resultater.
Sammenligning med andre har gennem en årrække været udbredt i landbruget. Landbrugsbedrifterne er over tid blevet større. Dermed er intern benchmarking også interessant. Artiklen beskriver, hvordan de to typer af benchmarking kan ses i en sammenhæng.
4 landmænd er interviewet i telefon angående ønsker til et værktøj til intern benchmarking. Noter fra hvert interview samt konklusionerne.
2 svineproducenter benchmarker deres slagtesvineejendomme mod hinanden og bruger det til at fintune produktionen. Hør i denne podcast, hvilken værdi det giver dem, og hvordan de griber det an i praksis.
Protypen er lavet som Excel-regneark, hvor man kan se udvalgte driftsgrensresultater sat op imod hinanden, enten forskellige steder på en ejendom i en bestemt periode, eller på samme sted i forskellige perioder.
Vejledningen er integreret i værktøjet.
SEGES har i grove træk to produkter på hylden, som indeholder økonomisk benchmarking. Det ene er Ø90 Benchmarking og det andet er Business Check inkl. fraktilanalysen. Især fraktilanalysen giver anledning til debat.
Artikel med omtale af og konklusioner fra notatet "Afrikansk svinepest i Kina" på www.svineproduktion.dk.
Artikel bragt i Magasinet Svin nr. 7 2019.
Artikel med omtale af og konklusioner fra rapporten om "Dansk Svineproduktions konkurreceevne" på svineproduktion.dk.
Artikel bragt i Magasinet svin nr 9 2019 ”Tæt på din økonomi”.
Arbejdskraft og lønomkostninger er ofte et af de parametre, der diskuteres i landbruget. Har vi råd til at betale for kvalificeret arbejdskraft? Kan vi finde den arbejdskraft, vi har brug for?
De danske mælkeproducenter er dygtige til at optimere både produktion, ydelse og mælkekvalitet og gode til at få det bedste ud af deres arbejdskraft. Det kompenserer for høje lønninger, viser tal fra IFCN.
Artikel bragt i Kvægnyt nr 14. 9. august 2019.
SEGES deltog i den 20. IFCN-konference i Berlin, hvor den globale mælkeproduktion blev analyseret. Temaerne var mælkeproduktionen de sidste 20 år, specielle og alternative typer af mælk og perspektiver for mælkesektoren frem mod 2040.
Notat af 17.09.19, der beskriver mulige konsekvenser for dansk svineproducenter af udbrud af svinepest i Kina.
Rapport med resulaterne af InterPIG og Agri Benchmark PIG analyse af svineproduktionens økonomi verden over, samt deres produktivitet og effektivitet.
En undersøgelse i 50 lande viser, at traditionel mælk fortsat vil være den mest populære type mælk. Men nye typer og plantebaserede alternativer vælter frem. Derfor bør danske mælkeproducenter have fokus på de nye trends og udvikle sig med dem.

© 2021 - SEGES Projektsitet